Boğmacaya karşı koruyucu kalkan; aşı ve “koza stratejisi”

Boğmacadan Korunmak İçin Koza Stratejisi Hayati Önem Taşıyor

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, yenidoğan bebekleri boğmacadan korumak için anne adaylarının doğum öncesi aşılanması ve aile bireylerinin hatırlatma dozlarıyla güçlendirilerek “koza stratejisi” oluşturulmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Boğmaca hastalığı, şiddetli öksürük nöbetleriyle seyreden, bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olarak hem çocuklar hem de yetişkinler için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, boğmacanın önemli korunma yönteminin aşı yoluyla kazanılan bağışıklık olduğunu belirtti. Özellikle yenidoğan bebekler için “koza stratejisi”nin önemine dikkat çeken Özen, gebeliğin son ayında yapılacak aşılamayla bebeğe plasenta yoluyla antikor geçişi sağlanarak korumanın devam edeceğini söyledi.

Boğmaca hastalığını oluşturan “Bordetella pertussis” isimli bakterinin yalnızca insanlarda hastalığa sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Özen, hastalığın öksürük ve hapşırık damlacıklarıyla veya temasla kolayca bulaştığını ifade etti. Özen, hastalığın belirtilerinin soğuk algınlığıyla karışabileceğini, ancak ardından gelen inatçı öksürük nöbetlerinin hastalığı daha belirgin hale getirdiğini vurguladı.

Boğmaca özellikle küçük çocuklarda ağır seyredebilmekte ve en sık görülen komplikasyonun zatürre gelişimi olduğunu belirten Özen, aşılamanın artmasıyla boğmaca insidansında belirgin bir azalma yaşandığını aktardı. Ancak bu durumun ömür boyu bağışıklık sağlamadığının altını çizdi.

Prof. Dr. Özen, ülkemizdeki rutin aşı takviminde boğmaca aşısının hangi aylarda uygulanması gerektiğini de belirterek, aşılanmanın öneminin altını çizdi. Ergen ve yetişkinlerin de hastalıktan korunması amacıyla hatırlatma dozlarının önemli olduğunu vurgulayan Özen, yenidoğanların korunması için “Koza Stratejisi” önerisinde bulundu. Aile bireylerinin aşılanarak bebeği koruma altına almasının, bulaş riskini minimuma indireceğini söyledi.

 

Bir trafik kazası Suriye’nin ve Orta Doğu’nun kaderini nasıl değiştirdi?


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir